Laten we beginnen met welkom. Leuk dat je besloten hebt om je vaardigheden te laten testen of als dit niet je eerste keer is, mooi dat je er weer bent. Goed om even op een rijtje te zetten waar je rekening mee moet houden en wat je kan verwachten.
Start en duur: Zorg dat je uiterlijk 15 minuten van te voren aanwezig bent. We kunnen dan precies op tijd beginnen. De totale test duurt 3 uur.
Wanneer gaat een test niet door: We annuleren de test als we denken dat het te gevaarlijk is om te testen of als de omstandigheden het niet toestaan om goed te presteren op de test. Dat kan zijn bij slecht weer; onweer, veel regen of harde wind. Ook annuleren we de training als het te warm is. We laten dat uiterlijk een dag van te voren weten. De test verschuiven we dan naar een later moment.
Groepsgrootte: We testen in groepjes van 6 sporters. Zo hebben we ook tijd om van elkaar te leren en tips te bespreken. We proberen zoveel mogelijk groepen te maken van het zelfde geboortejaar en niveau.
Intensiteit van de testdag: De testen zijn op verschillende manieren intensief. Het is normaal als je de dag erna wat reacties hebt, zoals spierpijn of wat stijfheid . Doe de eerste 24 uur na de test rustig aan en doe de eerste 72 uur na de test geen intensieve trainingen.
Testen en Corona: We starten met een aantal metingen die we binnen doen. Omdat we vanwege Corona een aantal veiligheidsafspraken hebben gemaakt doen we dat per sporter. Dat duurt wat langer dan met 6 tegelijk. Daarom duurt de totale test ook iets langer dan voorheen, namelijk 3 uur.
Wat neem je mee: Kom in sportkleding en voetbalschoenen. Scheenbeschermers zijn niet nodig. Neem een eigen handdoek mee en een eigen bidon.
Wat vragen we aan je bij de intake: We vragen je geboortedatum, het team waarin je aankomend jaar gaat spelen, je (voorkeurs)positie, je voorkeursbeen, eventuele blessures uit het verleden en of je nog aan andere sporten doet. We gebruiken deze gegevens om je straks een goed advies te kunnen geven.
Informatie voor anderen: We vragen ook of het goed is dat we de uitkomsten van de testen aan de voetbalacademie, de club of je trainer mogen doorgeven (met deze gegevens kunnen zij de trainingen of clinics precies afstemmen of wat jij nodig hebt).
Wat gaan we testen: De test bestaat uit 2 delen.
- Het eerste deel doen we binnen en daar testen we je (been/romp)lengte en gewicht, we testen je lenigheid en we doen een aantal krachttesten. Met deze gegevens kunnen we je iets zeggen over je verhouding tussen lengte en gewicht, de fase van je groeispurt en een aantal krachtverhoudingen van je lichaam.
- Het tweede deel doen we buiten op het veld. Hier testen we vooral hoe jij de eerder geteste onderdelen binnen kunt omzetten naar prestaties op het veld en hoe lang je dit op een goede wijze kunt volhouden. Alle testen zijn gericht op voorwaarden die binnen voetbal van belang zijn. Denk aan explosiviteit, snelheid, coördinatie, (duel)kracht, wendbaarheid, balvaardigheid, kijkgedrag en handelen onder druk. Met en zonder bal.
- De testen binnen en buiten vullen elkaar aan en geven gezamenlijk en aangevuld met referentiewaarden een goed beeld hoe je ervoor staat. Het vertrekpunt voor jouw ontwikkeling.
Hoe testen we: We maken gebruik van gevalideerde instrumenten en wetenschappelijk gevalideerde testen. Voor elke test geldt een vast protocol zodat elke test steeds op dezelfde wijze wordt uitgevoerd.
Hoe vaak mag je een test doen: Alle testen doe je minimaal 2x. Je beste prestatie telt en nemen we op.
Wat levert dit op aan informatie: De uitkomst van de testen verdelen we in 2 onderdelen.
- Deel 1 gaat over de samenstelling van jouw lichaam op dit moment. Bijvoorbeeld of je een gezond gewicht hebt tov je lengte, waar in de groeispurt zit, hoe sterk je bent en hoe lenig je bent. Met deze informatie kun je een beter beeld krijgen over waar je op moet letten tijdens het trainen gedurende het seizoen.
- Deel 2 gaat over jouw prestaties op het veld. Dit geeft inzicht waar je staat en waar je sterke en ontwikkelpunten liggen bij het uitoefenen van jouw sport. Bij jouw info krijg je tevens een norm mee, dat is, per onderdeel van de test, een gemiddelde waarde bij jouw leeftijdscategorie en het niveau waarop jij nu speelt.
Wat als ik onder de norm scoor: We gaan er van uit dat elke ontwikkeling begint bij het weten waar je staat. Dan kun je gericht gaan werken aan die punten waarvan jij vindt dat ze of nog beter kunnen worden of waarin je denkt dat het nuttig is om ze te verbeteren. Vergelijken met anderen mag, zeker als dat helpt om te zien wat hun geheim is, maar ontwikkelen doe je altijd vanuit en ten opzichte van jezelf.
Wat als ik boven de norm scoor: Dan kun je een voorbeeld zijn voor anderen. Niet om er over te gaan lopen opscheppen. Natuurlijk mag je er trots op zijn, maar ongetwijfeld heb je er hard voor gewerkt. Deel je geheim met anderen, de wijze waarop jij gewerkt hebt, sta open voor vragen en nieuwsgierige team- of clubgenoten. Zo wordt je samen beter. En, goed zijn is nooit genoeg, dan ligt tevredenheid op loer. Zorg dat je uitmuntend wordt.
Wanneer krijg ik de uitslag van de testen: De verwerking van de testresultaten zijn beschikbaar in de week na de testdag. Meestal ontvang je de uitkomsten in de week op een trainingsavond op de academie of club. Op een ander moment kan ook, dat spreken we dan samen af na de test. Ook is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Wij werken via Zoom.
Hoe ziet de uitslag van de test eruit: De uitkomsten staan op een A4 en wordt eenmalig verstrekt.
Krijg ik ook uitleg: Bij de uitreiking van de testresultaten is tijd gereserveerd voor het stellen van vragen of andere vormen van toelichting.
Doet de academie nog wat met de uitkomsten van de test: De test is vooral bedoeld om zelf inzicht te krijgen in jouw sterke en ontwikkelpunten. Vanuit de Academie of club zullen, in de periode na de testdag, clinics worden georganiseerd gebaseerd op de totale uitkomsten per leeftijdscategorie. Hier wordt dan specifiek aandacht besteedt aan de specifieke onderdelen uit de testen.
Wat als ik andere vragen heb over de test: Je kunt je vragen stellen bij de uitreiking van de resultaten op de vereniging of hier op de via de chat of e-mail. Dat kan ook als je na de uitleg nog vragen hebt.