Ik leer Michiel kennen bij een van de opleidingen van de Academie voor Sportkader van het NOC*NSF. Wij zijn blijkbaar beide meer dan gemiddeld geïnteresseerd in wat jonge sporters nodig hebben in hun ontwikkeling en hebben wij ons daarom allebei voor zowel de opleiding thematisch trainen en coachen van 6-12 jarigen als voor de opleiding thematisch trainen en coachen van pubers ingeschreven.
Tijdens deze opleiding leren we hoe we voor beide specifieke leeftijdsgroepen de elementen plezier, zelfvertrouwen en zelfontdekkend leren centraal kunnen stellen in trainingen. Omdat voetbal onze sport is hebben we veel overeenkomstige ervaringen en vragen.
Michiel is 25 jaar en al 2 jaar hoofdtrainer bij SC Cambuur C1. Hij is naast de C1 ook verantwoordelijk voor de instroom van jonge talenten bij Cambuur, de scouting, de stagetrajecten en tevens de voetbalschool van SC Cambuur. Een druk baasje dus en reden genoeg om met Michiel verder in gesprek te gaan over wat hem als trainer zoal bezighoudt.
Michiel blijkt al lang de rol van trainer uit te oefenen. Al vanaf zijn 14e is hij op het voetbalveld te vinden als jeugdtrainer. Begonnen bij vv Beetgum als jeugdtrainer onder de hoede van zijn vader, heeft hij naast de reguliere voetbalopleidingen als TC3 en TC2, ook de opleiding specialist jeugdvoetbal afgerond. Een uitstekende opleiding volgens Michiel die de KNVB tegenwoordig helaas niet meer aanbiedt. Uitstekend omdat daar het mentale deel van de jeugdsporter veel aandacht kreeg.
Vanuit zijn HBO opleiding Sport, Gezondheid en Management heeft Michiel een aardig beeld over dit onderwerp ontwikkeld. Middels deze opleiding wil hij dit weer opfrissen. “Ik vind het risico groot om jonge sporters te snel te zien als profs, want het zijn en blijven kinderen. De benadering naar deze groep kan veel beter. Het kind kind laten zijn, en de eigenschappen die ze hebben meer gebruiken”.
De missie van Michiel is helder, hij wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge voetballers. Hij ziet zichzelf vooral als een rustige trainer. “Ik ben geen schreeuwer, vooral in de wedstrijden probeer ik de kinderen te laten spelen. In de trainingen ben ik wat meer aanwezig”.
Michiel vindt de mentale aspecten binnen de sport belangrijk. “Bij SC Cambuur is er geen vaststaande mentale leerlijn in de jeugdopleiding. Wel wordt er middels opleiding binnen de trainersstaf regelmatig aandacht besteed aan mentale aspecten zoals bijvoorbeeld motorisch leren en het ontwikkelen van een groeimindset.
In mijn team zit een psycholoog in opleiding, met hem spreek ik regelmatig over deze aspecten”. Om kunnen gaan met winst en verlies, met tegenslag, maar ook thema’s als concentratie komen tijdens de opleiding regelmatig terug”. Door veel vragen te stellen, en in de trainingen aandacht te hebben voor deze onderwerpen, merkt Michiel dat de jonge sporters dit steeds beter oppakken”.
Michiel is een fulltime trainer en staat dus de hele dag op het veld, “als je niet oppast dan kun je als trainer snel uit het oog verliezen waarom het gaat. Voor mij is dat de sporters het naar hun zin hebben en dat ze leren omgaan met alle afleidingen die ze tijdens hun opleiding zullen tegenkomen. Want wie lukt het nu om elke dag focus te houden en te pieken, dat is maar voor weinigen weggelegd. Teveel sporters leunen op hun talent en halen het dan niet omdat hun trainingsinzet te laag is.
Als je een rol kan spelen om sporters en hun omgeving daarin te helpen en te begeleiden is dat een voorrecht en past het bij wat ik graag doe. Verder besteed ik veel tijd aan de relatie, die is volgens mij heel belangrijk. Techniek ook hoor, maar als ik geen verbinding kan maken, dan kan ik ook minder kennis overgedragen. Als professionele trainer ben ik wellicht ook nog wat meer met mijn rol bezig, daardoor kun je wat gereserveerder overkomen. Dat is iets waar ik mij steeds bewust van ben.
Als tip wil ik jonge sporters vooral meegeven dat je jezelf altijd moet voorhouden dat alles maakbaar is. Geloof in jezelf. Als trainer vind ik het mijn rol om hiervoor de omgeving en ruimte te creëren zodat jonge sporters zich vrij genoeg voelen om dit te kunnen”.
Michiel zal na dit seizoen Nederland verlaten. “Ik wil mijn horizon verbreden, ik ben nog lang niet uitgeleerd. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de sportcultuur in Amerika. Vandaar dat ik een 2 jarig contract heb getekend bij een voetbalclub in Houston, USA. Of ik daarna weer terug kom naar Nederland weet ik niet, ik ben benieuwd wat ik kan leren in Amerika, van daaruit kijk ik verder”.
Afsluitend vraag ik Michiel of je winnen kunt leren. “Ik denk bij winnen meteen aan punten pakken, terwijl ik de manier waarop je wint veel interessanter vind. Voor mij is het belangrijk hoe de spelers er zelf in staan. Ik wil als trainer altijd terecht winnen. Daarbij ben je vooral gefocust op jezelf, heb ik vandaag mijn beste spel gespeeld, heb ik mijn doel gehaald?”.