Thijs Friskes met vd Sar

Thijs Friskes, zelfkennis en zelfvertrouwen

Als ik Thijs voor de eerste keer spreek, vertelt hij mij dat hij in het dagelijks leven psycholoog is. Thijs Friskes

En niet zo maar eentje. Hij begeleidt mensen met mentale en emotionele blokkades en geeft trainingen over zelfvertrouwen. Thijs straalt een enorme drive uit en dat valt op. Hij draait al een tijd mee bij de organisatie achter het voormalige tv-programma ‘Over de streep’ en het latere ‘Als je me echt zou kennen’.

Thijs, die in zijn jeugd op hoog niveau als keeper heeft gespeeld, is enige tijd geleden Friskesgevraagd om bij een amateur voetbalvereniging in Amsterdam mee te kijken met de trainers en coaches. Specifiek naar de manier waarop er getraind, geïnstrueerd en gecoacht wordt. Van Thijs kunnen we dus iets leren en reden genoeg om met Thijs eens verder door te praten.

Thijs is 28  jaar en als Psycholoog-trainer afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na een combinatiestudie geneeskunde en psychologie heeft hij zich gespecialiseerd in training en ontwikkeling. Hij heeft zijn eigen bedrijf opgezet dat MindTweakers heet. Het credo van zijn bedrijf is ‘Tweaking the mind, by touching the heart’ en dat zegt alles over Thijs.

Zelfkennis en zelfvertrouwen spelen een belangrijke rol in de praktijk van Thijs. Thijs Friskes“Zelfvertrouwen is het verbindende deel tussen jezelf en je succes, het heeft invloed op je gezondheid, op je relatie, op alles. Zelfvertrouwen is het element dat bepaalt of jouw talent er uitkomt op het moment dat het moet of zoals jij dat wilt.”

Thijs is enige tijd geleden gevraagd om bij een voetbalvereniging te komen kijken en te helpen met de wijze van instructie en coaching. Waar kijk je dan naar? “Het gaat mij dan vooral op de rol en de manier van communicatie van de trainer of coach. Alles wat we zeggen heeft een effect op de ander en precies dáár wil ik bij stilstaan en de trainers en coaches bewust van maken.”

 “Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de ontwikkeling van zelfreflectie, zonder dat is in feite alles een impuls. Verder ligt er een hele belangrijke taak voor de coach als het gaat om emotie-regulatie. Een duur woord voor hoe je vanuit zelfreflectie kunt komen tot zelfkennis, discipline en doorzettingsvermogen. Als laatste en niet minst belangrijk gaat het om het creëren van eigen-waarde. Coaches zijn zich vaak niet bewust van hoeveel impact de wijze waarop zij communiceren heeft op zaken als de eigenwaarde en het bijbehorende zelfvertrouwen wanneer ze een sporter aanspreken. “Belangrijk is dat trainer/coaches begrijpen dat de wijze waarop ze iets zeggen veel meer aankomt dan wat ze zeggen. Ze kunnen veel meer bereiken als ze op dat onderdeel bewuster coachen”.”

In de sport krijgt de aandacht voor de mentale begeleiding steeds meer vorm. Volgens Thijs is veel afhankelijk van de trainer, die bepaalt nog in de meeste gevallen of er aandacht is voor mentale ontwikkeling. “Er zijn mooie dingen beschikbaar, zaken zoals het bekende visualiseren of het ontwikkelen van de groeimindset die steeds meer plek krijgen in de opleiding van jonge sporters, dat is een goede zaak.”

Volgens Thijs zou er ook meer aandacht moeten zijn voor emotie en energie. “Een goed inzicht in hoe emoties en energie werken, zou heel verhelderend zijn voor sporters en trainer-/coaches. Angst om te falen en boosheid kunnen zeer belemmerend zijn voor je prestaties, terwijl iedereen die vol zelfvertrouwen aan iets is begonnen, vast nog weet dat hij barste van de energie. Veel coaches hebben geen idee hoe het daarmee is gesteld bij hun sporters. Sterker nog, veel sporters kunnen dat zelf niet eens benoemen.”

Ronaldo huilendThijs noemt het voorbeeld van Ronaldo tijdens afgelopen EK finale. “Huilend zit Ronaldo op het veld, een absolute wereldspeler die zijn emoties laat zien en durft te voelen”. Voor Thijs is dat een mooi voorbeeld van een speler die zijn emoties durft te laten gaan en er bovenal doorheen weet te groeien. “Pas als je inziet wat er daadwerkelijk speelt, kun je laten zien wat je echt in huis hebt.”

FriskesTer afsluiting vraag ik nog om een tip van Thijs: “Als je een droom hebt die je wilt bereiken, investeer dan vooral in zelfkennis en zelfvertrouwen. Dit zijn de dingen die je dichter bij jezelf en daarmee bij jouw doel zullen brengen. ‘Without reflection, no progression’. Vooral als je jong bent kun je hier moeite mee hebben en dat is gezien de ontwikkelfase van je brein ook logisch, maar met goede begeleiding, ook als je ouder bent, kun je hier echt stappen in maken. Die stappen kunnen je helpen je doel te bereiken. Gun jezelf dus ook de hulp op weg naar jouw doel. En werk hard!”

De gedrevenheid van Thijs gaat ver. Hij wil met zijn aanpak echt een verschil maken in de wereld. Hij kan zich dan ook niet voorstellen dat hij over en paar jaar alleen nog maar in Nederland werkzaam is. Met zijn bedrijf ‘MindTweakers’ wil hij zijn specifieke stempel drukken op hoe mensen te helpen die (emotioneel) vastlopen zodat zij van daaruit door kunnen groeien: “Mijn doel is altijd om onzichtbare barrières te overwinnen en ervoor te zorgen dat ieder mens met de juiste inzichten, handvaten en verbinding in staat is om met elke situatie, probleem of uitdaging effectief en positief om te gaan”, zegt Thijs met een grote smile op zijn gezicht.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.