John Duijker en Robert Lathouwers

Verbeteren van meerdere soorten Snelheid!

In de afgelopen 2 maanden heb ik mij in het Sport Performance Centre in Rotterdam laten bijscholen door Errol Esajas (de fysieke trainer van onder andere Kiki Bertens en een aantal Feijenoord voetballers) en Robert Lathouwers ( 3-voudig Nederlands kampioen op de 400m) op het gebied van het verbeteren van verschillende soorten snelheid; startsnelheid, reactiesnelheid, versnellingsvermogen en snelheidsuithoudingsvermogen. Tijdens deze cursus stond centraal hoe diverse soorten snelheid getraind en verbeterend kunnen worden.

In de sport wordt alles steeds sneller! Records (in bijna alle takken van sport) worden nog altijd gebroken. Denk maar aan Sven Kramer die recent zijn PR op de 10.000 meter verbeterde. Niet alleen in het schaatsen sneuvelen de records, ook in de atletiek en het zwemmen is dit het geval. Daarnaast zien we dat in het tennis, het hockey en het voetbal het spel veel sneller is geworden t.o.v. jaren geleden! Dat komt doordat er steeds betere trainingsmethodes zijn en er is steeds meer kennis over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het lichaam is.

Snelheid is het vermogen van het neuromusculaire systeem om motorische acties (cyclisch) of een afzonderlijke motorische actie (a-cyclisch) in een minimale tijd te volbrengen. Snelheid wordt grotendeels bepaald door genetische aanleg, maar door gerichte training kan de snelheid toch nog zo’n 30% toenemen. Wellicht net dat stukje dat jij nog mist.

Diploma Snelheid

Wil je leren wat ik heb geleerd of wil je gericht werken aan een van jouw type snelheden, neem dan eens contact op via info@lerenwinnen.nl