Snel handelen

Sneller Handelen, hoe dan?

Handelingssnelheid is een belangrijke voorwaarde voor een voetballer om zijn basistaken op een hoog niveau uit te voeren. Hoe sneller een speler kan handelen, hoe sneller hij of zij de ballen kan verwerken, hoe sneller de bal naar de juiste plek kan worden gespeeld.

Handelingssnelheid op whiteboardHandelingssnelheid wordt getraind via positie en partijvormen in allerlei varianten die in elke training voorkomen. Voor het hebben van een hoge handelingssnelheid heeft een speler allereerst een goede basistechniek en coördinatie nodig. De aanname en passing moet altijd goed zijn, maar ook de balans en het voetenwerk zijn belangrijk. Op deze punten ligt vaak het zwaartepunt van de bestaande trainingsvormen. 

Er is echter nog een belangrijke voorwaarde voor het ontwikkelen van een hoge handelingssnelheid. Dat noemen ze met een mooi woord ‘awereness’. 

Met ‘awereness’ bedoelen we dat een speler een goed begrip heeft van zijn of haar positie op het veld ten opzichte van de bal, zijn of haar medespelers, tegenstanders en de goals. Wanneer dit bij een speler goed ontwikkeld is dan kan hij of zij constant een goede afweging maken of de bal gekaatst, in een keer doorgespeeld of op een bepaalde manier aangenomen moet worden. 

Het kan het verschil maken tussen een goede opbouw, tussen het spelen op de helft van de tegenstander of de bal achterin rondspelen op zoek naar een juist moment om diepte te kiezen. Een speler met een uitmuntende ‘awereness’ maakt altijd de juiste keuze. Denk maar eens aan spelers als Xavi en Iniesta van Barcelona.

Zowel techniek, coördinatie en ‘awareness’ zijn cruciale factoren voor een hoge handelingssnelheid. Zonder ‘awereness’ zal, ondanks een goede techniek en coördinatie, de handelingssnelheid laag zijn. Hetzelfde geldt voor een goede ‘awereness’ in combinatie met een matige techniek of coördinatie. Een speler zal dus alle drie de onderdelen moeten trainen om zijn of haar handelingssnelheid te verbeteren.

Zou jij je handelingssnelheid naar een hoger niveau willen brengen? Neem dan eens contact op  via info@lerenwinnen.nl of bel 0683985168. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.