Wist je dat we gemiddeld ongeveer 50.000 gedachten per dag hebben en dat het overgrote deel daarvan negatieve gedachten zijn. Sterker nog, slechts 5% is maar nuttig. Gedachten komen en gaan en lijken nauwelijks te sturen.
In de praktijk blijkt dat we een groot deel van onze tijd besteden aan het proberen om onze gedachten om te buigen. Er zijn diverse vormen van aanpak die de invloed van belemmerende of negatieve gedachten (zenuwen, onzekerheden, angst) proberen om te zetten in meer helpende of positieve gedachten. Voor sommige sporters een goede aanpak die werkt, voor andere sporters echter een aanpak waarbij hun gedachten aan de loop gaan en zij hun focus verliezen op de momenten dat het er echt om gaat.
Deze eerst genoemde aanpak (RET/5G) leert de sporter zijn (negatieve) gedachten te herkennen en de invloed die dit heeft op zijn gevoel en daarmee de impact op zijn of haar gedrag met bepaalde gevolgen als resultaat. Door deze gedachten te leren herkennen en om te zetten in helpende gedachten (die zij of hij ook echt gelooft) wordt het gevoel en daarmee het gedrag anders. Ander gedrag wat beter aansluit bij wat nodig is om jouw beste prestatie te leveren.
Deze eerste aanpak is best lastig, kost veel energie en werkt niet voor iedereen. Daarnaast is het focussen op je gedachten niet altijd mogelijk en zeer niet altijd wenselijk als het gaat om focus en in de actie blijven. Zoals Johan Cruyff altijd al zei: ‘zodra je gaat nadenken, ben je verloren’. Sommige sporters kunnen in dit (denk)proces verstrikt raken.
Een tweede, en relatief nieuwe aanpak (ACT), richt zich juist op het loslaten van negatieve gedachten. Deze aanpak (ACT) klinkt eenvoudig, in plaats van tegen negatieve gedachten te vechten, accepteer je ze en zo neem je er afstand van. Deze aanpak richt zich op het vergroten van de psychologische flexibiliteit van de sporter. Deze flexibiliteit wordt vergroot door te oefen aan de hand van 6 samenhangende pijlers. Het is een aanpak die steeds vaker gebruikt en middels diverse wetenschappelijke onderzoeken ook evidence based is.
Wil je meer weten over hoe je het beste met negatieve gedachten kunt omgaan, welke aanpak voor jou het beste werkt of wil je begeleiding, bij Leren Winnen zijn we opgeleid om je met beide manieren te kunnen ondersteunen. Neem dan eens contact op via info@lerenwinnen.nl of 06-83985168.