Zelfregulatie

Zelfregulatie?

regelhoofdZelfregulatie is een factor die in de weg kan staan of juist kan bijdragen aan het bereiken van jouw doelen. Als je er goed in bent, bereik je sneller en succesvoller de dingen die je wil bereiken en al je harde werk de moeite waard maken.

MotivatiepillenEigenaarschap is daarbij een belangrijke factor en draagt er aan bij dat de motivatie en focus in de training aanwezig is.  Juist de motivatie en concentratie kunnen tijdens trainingen bij spelers aanzienlijk verbeterd kan worden. Met alle afleidingen van de dag is het soms moeilijk om de aandacht in de training op een hoog niveau en krijgen en spelers bewust te laten werken aan hun ontwikkelpunten.

Daarbij komt dat veel jongeren nooit heeft geleerd hoe zij zich moeten concentreren en hoe zij zichzelf gestructureerd aan het werk kunnen zetten (reguleren). Deze vaardigheid om jezelf aan te kunnen sturen is niet aangeboren en is in veel gevallen geen onderdeel van de lesstof van veel trainers. Gevolg is dat een groot deel van de spelers naar trainingen komt, de opdrachten van de trainer uitvoert en verder op geen enkele wijze uitgedaagd wordt om eigenaar te worden/zijn van zijn eigen leerproces.

zelfregulatie don't pushAls je als sporter in staat bent om je eigen gedrag zo te sturen dat je daarmee het maximale uit je leermomenten haalt, maak je sneller en grotere stappen. Eigenaar zijn van het eigen leerproces betekent dat de sporter zelf nadenkt over wat hij wil bereiken en hoe hij dat wil doen.

Uit onderzoek blijkt dat een sporter die dit doet, beter leert, efficiënter is en daardoor beter presteert dan een sporter die dit niet doet. Daarnaast laat onderzoek zien dat het bijdraagt aan het plezier dat een sporter heeft. Een juiste aanpak en rol van de trainer kan daarbij een aanzienlijk verschil maken in het tempo waarmee spelers zich kunnen ontwikkelen.

Zelfregulatie in stappenOm eigenaar te worden van je eigen leerproces moet je een aantal vaardigheden leren beheersen. De belangrijkste vaardigheden zijn zelfregulerende vaardigheden. Zelfregulerende vaardigheden helpen je efficiënter en effectiever te leren en bestaan uit de leervaardigheden reflecteren, doelen stellen, plannen, monitoren en evalueren.

zipcoach logoHiervoor maken we gebruiken van de  ZIPcoach® methode. Deze methode wordt al succesvol toegepast bij diverse topsportverenigingen zoals PSV en FC Utrecht, maar ook andere amateurverenigingen en het bedrijfsleven gebruiken deze methode.

ZIPcoach® is een didactische methode waarmee je sporters tijdens een training op een gestructureerde manier kunt laten werken aan de zelfregulatieve vaardigheden reflecteren, doelen stellen, plannen, monitoren en evalueren. Dit helpt hen efficiënter te leren en daarmee hun prestaties in het sporten te verbeteren. Maar ook vergroot het hun plezier, zelfvertrouwen en focus tijdens het sporten.

Met deze aanpak kunnen we sporters en trainers helpen een leerklimaat te creëren waarbij elke speler zijn talent kan ontdekken en verder ontwikkelen.

Heb je interesse, zoek dan eens contact via 06-83985168 of via info@lerenwinnen.nl.